×
جدیدترین خبرها

یادداشت/ محمود رشنواز
دوگانگی، ریاکاری و بی اعتباری دیوان بین المللی کیفری

  • کد نوشته: 2782
  • ۲۶ آبان
  • ۰
  • تاخیر‌های طولانی در تحقیقات درباره فلسطین به‌دلیل فعالیت‌های جاسوسی ۹ ساله رژیم صهیونیستی علیه دیوان بین‌المللی کیفری و کارکنان آن و همچنین خروج قاضی ناظر بر این پرونده است.
    دوگانگی، ریاکاری و بی اعتباری دیوان بین المللی کیفری

    گروه باشگاه وکلای جوان-محمود رشنواز وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس حقوق بین الملل در یادداشتی با عنوان «دوگانگی، ریاکاری و بی اعتباری دیوان بین المللی کیفری» آورده است:

    دادستان بی اختیار

    کریم اسد احمد خان، دادستان دیوان بین‌المللی کیفری روز ۲۰ می اعلام کرد این دادگاه به دنبال کسب حکم بازداشت برای نتانیاهو و «یوآو گالانت»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به اتهام ارتکاب جنایات جنگی است.

    این دادستان دیوان کیفری بین‌المللی در آن زمان اعلام کرد: «دلایل متقنی وجود دارد برای آنکه باور کنیم نتانیاهو و گالانت مسؤولیت کیفری از بابت جنایات جنگی و جنایات ضدبشری ارتکاب یافته در غزه از دست کم هشتم اکتبر به این سو را دارند».

    نتانیاهو و گالانت در صورت صدور رسمی حکم بازداشتشان از سوی دیوان بین‌المللی کیفری نخواهند توانست به هیچ یک از ۱۲۴ کشور عضو این دیوان که ملزم به اجرای احکامش هستند بروند.

    البته شایان ذکر است که رژیم صهیونیستی اختیار قضایی دیوان بین‌المللی کیفری را به رسمیت نمی‌شناسد.

    هرچند که دیوان بین‌المللی کیفری یک نهاد بین‌المللی مستقلی است که وابستگی به سازمان ملل یا هیچ نهاد جهانی دیگری ندارد.

    ریاکاری و دوگانگی

    پس از رویداد یک سری اتفاقات دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) در اقدامی که نشان از ریاکاری و استانداردهای دوگانه این دادگاه می باشد صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را برای مدت بیش از پنج ماه به تاخیر انداخت.

    در صورتی که دیوان کیفری بین‌المللی به سرعت در پرونده‌های مربوط به اوکراین اقدام کرد و طی چند ماه حکم بازداشت شش مقام روسی از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور را صادر کرد. در مقابل، از زمان آغاز تحقیقات در سال ۲۰۱۹، هیچ حکم بازداشتی در مورد غزه صادر نگردیده است که خود نشان دهنده تاخیرهای قابل توجه و استانداردهای دوگانه است.

    این به تعویق افتادن مستمر و طولانی در تحقیقات جنایت های به وقوع پیوسته در فلسطین ناشی از عملیات جاسوسی رژیم صهیونیستی برای هدف قرار دادن دیوان کیفری بین‌المللی و مقامات آن به مدت ۹ سال، همراه با عقب نشینی قاضی رسیدگی کننده به پرونده شده است پس از اتهامات سوء رفتار علیه دادستان کریم خان، بریتانیا صلاحیت دادگاه کیفری بین‌المللی را به چالش کشید که باعث وقوع پیچیدگی‌هایی گردید.

    با توجه به صدور احکام بازداشت این دو نفر در ۲۰ می از این زمان، دیوان بین المللی کیفری با کارشکنی سیستماتیک تل‌آویو و متحدانش مواجه شده است و حالا صدور حکم در این زمینه با پنج ماه تاخیر مواجه گردیده است.

     اتهامات ساختگی علیه دادستان، کریم اسد احمد خان

    مدت کوتاهی پس از اینکه خان درخواست حکم دستگیری نتانیاهو و گالانت را داد، تحقیقات در مورد سوء رفتار ادعایی وی نسبت به یکی از کارکنان دیوان بین‌المللی کیفری آغاز شد. مجمع کشورهای عضو ICC تأیید کرد که تحقیقات در حال انجام است اما در حال حاضر دلایل کافی برای ادامه پیدا نکرد. زمان این ادعاها، همزمان با درخواست‌های صدور حکم جلب، شبهاتی را ایجاد کرده است.

    کناره گیری قاضی دادگاه لاهه به دلایل ادعایی عدم سلامتی

    قاضی جولیا موتوک، از رومانی که تلاش‌های مقدماتی را برای بررسی پرونده رهبری می‌کرد، به دلایل پزشکی و برای اطمینان از عملکرد صحیح عدالت کناره‌گیری کرد. بلافاصله دادگاه اعلام کرد که قاضی بتی هوهلر، قاضی اسلوونیایی که همزمان به دادگاه پیوست، جایگزین موتوک خواهد شد.

    دکتر اویسو اویسو، کارشناس حقوق بین‌الملل، هشدار داد که خروج موتوک می‌تواند روند را طولانی کند، در حالی که کریگ مخیبر، مسئول سابق سازمان ملل، این تغییر ناگهانی را در میان فشار فزاینده تل‌آویو و کشورهای غربی، مشکوک خواند.

    البته ایشان خاطرنشان کرد که قاضی هوهلر قبلاً پیشنهاد کرده بود که مقامات اسرائیلی باید در دادگاه‌های داخلی محاکمه شوند نه در دیوان کیفری بین‌المللی.

    رئیس دیوان اعلام کرد که قاضی اصلی این پرونده، جولیا موتوک از رومانی، به دلیل مسائل پزشکی درخواست جایگزینی کرده است و بلافاصله بتی هولر، قاضی اسلوونیایی دیوان، به عنوان جانشین او منصوب شد. انتظار می‌رود این جایگزینی باعث ایجاد تاخیر بیشتری در تصمیم‌گیری درباره احکام صادره شود.

    حمایت نماینده دائم امریکا در سازمان ملل از جنایت های رژیم صهیونیستی

    از طرفی هم «لیندا توماس گرینفیلد» نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل ،  این سازمان را به تمرکز بیش از حد و مفرط بر رژیم صهیونیستی (که از هفتم اکتبر سال گذشته میلادی تا کنون بیش از ۴۵ هزار فلسطینی را در نوار غزه به شهادت رسانده قرار داده است.) متهم کرد و مدعی شد که در سازمان یک حجم ناعادلانه از تمرکز بر اسرائیل وجود دارد.

    شورای امنیت سازمان از چند دهه پیش تا کنون در دستور کار خود به قدری که نشست ماهانه در مورد رژیم صهیونیستی بر گزار کرده برای هیچ جای دیگری در جهان برگزار نکرده است.

    توماس گرینفیلد با طرح حمایت مجدد کشورش از «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از بابت حکم بازداشتی که «کریم خان»، دادستان دیوان بین‌المللی کیفری برای او درخواست کرده عنوان کرد: «ما همیشه به صراحت گفته‌ایم که با حکم دادگاه مشکل داریم».

    او تاکید کرد: «بگذارید صریح بگویم: ما او را دستگیر نخواهیم کرد».

    دیوان بین‌المللی کیفری (ICC) به‌دلیل به تعویق انداختن صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ این رژیم برای بیش از ۵ ماه به ریاکاری متهم شده است.

    سابقه صدور احکام در مدت زمان کمتر توسط دیوان بین المللی کیفری

    این دیوان بین‌المللی در پرونده‌های دیگر، به‌عنوان نمونه در ۲۴ روز، احکام خود را صادر کرده بود. در مقابل، از زمان آغاز تحقیقات در سال ۲۰۱۹، هیچ حکم بازداشتی درمورد غزه صادر نشده که نشان‌دهنده تاخیر‌های قابل توجه و استاندارد‌های دوگانه آشکار است.

    تاخیر‌های طولانی در تحقیقات درباره فلسطین به‌دلیل فعالیت‌های جاسوسی ۹ ساله رژیم صهیونیستی علیه دیوان بین‌المللی کیفری و کارکنان آن و همچنین خروج قاضی ناظر بر این پرونده است.

    پیچیدگی‌ها پس از به چالش کشیدن پرونده ازسوی انگلیس و به چالش کشیدن اختیار‌های دیوان بین‌المللی کیفری در پاسخ به ادعا‌های علیه کریم خان، دادستان این دیوان بیشتر شد.

    سابقه تهدید دیوان و دادستان ها و قضات آن توسط عوامل رژیم صیونیستی من جمله جاسوسان موساد

    تاخیر در تحقیقات مربوط به فلسطین به سال ۲۰۱۵ بازمی‌گردد، زمانی که فاتو بنسودا، دادستان سابق دیوان بین‌المللی کیفری، تحقیقات مقدماتی را آغاز کرد. اگرچه این تحقیقات استاندارد‌های لازم را در سال ۲۰۱۹ رعایت کرده بود، اما به‌دلیل اختلاف‌های مربوط به حوزه قضایی به تعویق افتاد. یک تحقیق رسمی در مارس ۲۰۲۱ (اسفند ۱۳۹۹) آغاز شد، اما هیچ پیشرفتی حاصل نشد و صدور احکام علیه نتانیاهو و گالانت به تعویق افتاد.

    در همین حال، سنای آمریکا پیش‌تر دیوان بین‌المللی کیفری را تهدید کرده بود که در صورت صدور حکم بازداشت علیه سران رژیم صهیونیستی، مجازات خواهند شد و سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) نیز در فعالیت‌های دیوان بین‌المللی کیفری مداخله خواهند کرد.

    پس از مواجه شدن دیوان کیفری بین‌المللی با این تهدیدات و هشدارها اعم از مسدود کردن دارایی های داستان سابق بنسودا و ممنوعیت سفر در جریان تحقیقات افغانستان به صورت اتوماتیک روند رسیدگی به تعویق افتاد.

    سپس یوسی کوهن، رئیس سابق موساد، ظاهراً به طور مخفیانه با دادستان بنسودا ملاقات کرد تا او را متقاعد کند که پرونده‌هایی را علیه پرسنل اسرائیلی پیگیری نکند. منابع متعدد نشان می‌دهند که کوهن اقداماتی مداوم و تهدیدآمیز انجام داده است، از جمله استفاده از اطلاعات شخصی برای ارعاب بنسودا. چنین فشارهایی استقلال دیوان کیفری بین‌المللی را به خطر انداخته و روند تحقیقات را طولانی‌تر کرده و اعتبار و توانایی آن برای اجرای عدالت را تضعیف کرده است.

    انتهای پیام/

    امتیاز به نوشته

    نویسنده: محمود رشنواز

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *