×
جدیدترین خبرها

یادداشت/ لیدا عابدی
تأملی بر اقسام طلاق در نظام حقوقی ایران

  • کد نوشته: 2711
  • ۲ مهر
  • ۰
  • از نظر لغوی طلاق به معنای رها شدن است. هر ازدواجی ممکن است به ناسازگاری ختم شود و از همین جهت، نهاد طلاق پیش بینی شده است تا زن و مرد بتوانند به صورت شرعی به ازدواج خود پایان دهند که مانند دیگر اعمال حقوقی، آثاری دارد.
    تأملی بر اقسام طلاق در نظام حقوقی ایران

    گروه باشگاه وکلای جوان– لیدا عابدی وکیل دادگستری؛ از نظر لغوی طلاق به معنای رها شدن است. هر ازدواجی ممکن است به ناسازگاری ختم شود و از همین جهت، نهاد طلاق پیش بینی شده است تا زن و مرد بتوانند به صورت شرعی به ازدواج خود پایان دهند که مانند دیگر اعمال حقوقی، آثاری دارد.

    طلاق در فقه یکی از حقوق مرد محسوب می‌شود، اما طبق قوانین فعلی زن هم می‌تواند از دادگاه تقاضای حکم طلاق کند و یا می‌توانند باهم برای طلاق توافق کنند. زن و شوهر باید برای تحقق طلاق از هر نوعی تشریفاتی را طی کنند و تصمیم این که آن‌ها می‌توانند از هم جدا شوند یا نه با دادگاه است. طلاق به انواع و اقسامی تقسیم می‌شود که هر کدام از آن‌ها شرایط خاصی دارند.

    از همین جهت، دراین نوشتاروشماره بعدی به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم که طلاق چیست؟ و به چه معنا است؟ و سپس به این می‌پردازیم که انواع و اقسام طلاق، بر اساس درخواست کننده طلاق کدام است و اقسام طلاق بر اساس امکان رجوع چیست؟ و از منظر قانون مدنی، چند نوع طلاق داریم؟

    طلاق چیست؟

    در پاسخ به این پرسش که طلاق چیست، باید گفت: واژه طلاق کلمه‌ای عربی است و به معنای گشودن گره و رها کردن است و در فقه بعنوان از بین بردن ازدواج با لفظ مخصوص می‌باشد. طلاق امروزه بعنوان یک ابزار برای خاتمه رابطه زناشویی میان زن و مرد شناخته می‌شود و یکی از مرسوم‌ترین دعاوی‌ای است که در دادگاه‌ها مطرح می‌شود. در قانون مدنی، موادی به این موضوع اختصاص داده شده است و بر اساس این قانون، ما چند نوع طلاق داریم. انواع و اقسام طلاق، عبارتند از:

    -طلاق بائن
    -طلاق رجعی

    طلاق رجعی: این طلاق، از انواع و اقسام طلاق است و طلاقی است که مرد می‌تواند در طول مدت عده به زن رجوع کند و زندگی مشترکشان را از سر بگیرند. پس از اتمام عده، حق رجوع از بین می‌رود. اکثر طلاق‌هایی که ثبت می‌شود از نوع طلاق رجعی است مگر این که در قانون ذکر شده باشد که از نوع بائن است.

    طلاق بائن یکی از انواع و اقسام طلاق است که مرد حق رجوع به زن را ندارد. طبق ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی در موارد زیر، طلاق از نوع بائن است:

    ۱-طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.

    ۲-طلاق یائسه.

    ۳-طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.

    ۴-سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید.

    رجوع با هر عملی ممکن است حاصل شود و شرایط خاصی برای آن در نظر نشده است، اما با این حال ثبت آن الزامی است.

    طلاق خلع و مبارات: یکی از انواع و اقسام طلاق بائن است و طلاقی است که طرفین به علت کراهتی که از هم دارند، از یکدیگر جدا می‌شوند. در این طلاق که زن مالی را به مرد می‌بخشد تا مرد را به طلاق راضی کند و تا زمانی که زن از این مال رجوع نکرده باشد، طلاق از نوع بائن محسوب می‌شود؛ زیرا زمانی که زن از بذل رجوع کند، مرد هم می‌تواند از طلاق رجوع کند.

    انتهای پیام/

    5/5 - (1 امتیاز)

    نویسنده: لیدا عابدی

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *