×
جدیدترین خبرها

یادداشت/ محمدعارف قلی‌پور
مشارکت بخش خصوصی در تدوین قوانین و مقررات حوزۀ کسب­‌وکار

  • کد نوشته: 2641
  • ۱۰ شهریور
  • ۰
  • مقررات­‌گذاری، یکی از انواع مداخلۀ دولت در اقتصاد است که بر اساس گزارش­‌های متعدد و اذعان فعالان حوزه کسب­وکار، امروزه به ­جای کمک به کسب‌­وکار‌ها و تحقق رشد اقتصادی، تبدیل به مانعی پیش­روی آنان شده است.
    مشارکت بخش خصوصی در تدوین قوانین و مقررات حوزۀ کسب­‌وکار

    گروه باشگاه وکلای جوان– محمد عارف قلی‌پور وکیل دادگستری؛ مقررات­‌گذاری، یکی از انواع مداخلۀ دولت در اقتصاد است که بر اساس گزارش­‌های متعدد و اذعان فعالان حوزه کسب­وکار، امروزه به ­جای کمک به کسب‌­وکار‌ها و تحقق رشد اقتصادی، تبدیل به مانعی پیش­روی آنان شده است. این مسئله نشان­‌دهندۀ آسیب­‌ها و مشکلاتی در کمیت مقررات، کیفیت آن­ها و عدم اجرای آن­ها می­‌باشد. مشارکت بخش خصوصی در تدوین قوانین و مقررات، می­‌تواند در تدوین قوانین و مقررات مساعد مؤثر بوده و همچنین اجرای آن توسط مخاطبان آن مقرره را تضمین نماید. آثار مطلوب مشارکت، نظام‌های مقررات­گذار را برآن داشته تا طرق و سازوکار‌هایی برای آن درنظر گیرند. در این راستا، در مقررات حاکم بر حوزۀ اقتصاد، قانون­گذار به مواردی تأکید کرده است که در ادامه بدان­ها پرداخته خواهد شد.

    ۱-مجلس شورای اسلامی

    مهم­ترین و بروزترین اطلاعات و نکات مورد نیاز در مقررات­گذاری را فعالان آن حوزه می­‌توانند در اختیار مقررات­‌گذاران گذارند. از این رو مهم­ترین مرحله را می‌توان زمان نقطۀ ابتدایی هر مقرره، یعنی مشورت در مرحلۀ رسیدگی به طرح­‌ها و لوایح دانست. شروع رسیدگی به طرح­‌ها و لوایح با موضوعات مختلف با مشورت با نمایندۀ بخش خصوصی، مسئلۀ بسیار مهمی قلمداد می­‌شود که به­‌موجب آیین­‌نامۀ داخلی مجلس، این مهم محقق شده است. بر این اساس، کمیسیون اصلی موظف است که در رسیدگی به طرح­‌ها و لوایح از وزرا و یا بالاترین مقام دستگاه‌­های اجرایی مرتبط با موضوع، مرکز پژوهش­‌ها، دیوان محاسبات، نمایندگان کمیسیون­‌های فرعی و نمایندگانی که در موعد مقرر پیشنهاد خود را ارائه نموده‌­اند دعوت نماید و پس از رسیدگی گزارش خود را در مهلت مقرر به هیأت رئیسۀ مجلس تقدیم کند.

    به علاوه، کمیسیون اصلی موظف است که عنداللزوم، از نمایندۀ بخش خصوصی اعم از اتاق­‌های: بازرگانی و صنایع و معادن، کشاورزی، تعاون، اصناف، تشکل­‌های کارگری، انجمن­‌ها و اتحادیه‌­ها و مجامع صنفی، صنعتی، معدنی و کشاورزی حسب مورد دعوت نماید.

    درواقع دراین مرحله به ­نسبت طرح یا لایحۀ ارسالی به کمیسیون اصلی، یکی از نمایندگان بخش خصوصی از اتاق­‌ها، برای بررسی آن طرح یا لایحه دعوت خواهد شد. دعوت از نمایندۀ این اتاق­‌ها و استفاده از نخبگان صنفی، با توجّه به تخصص آن­ها و ارتباط دائمی و نزدیک با مردم، در تنظیم مقرراتی که حقوق فعالان اقتصادی را تضییع نکند و حقوق آنان در آن رعایت گردد، آن هم در مرحلۀ بررسی اوّلیه در سطح مجلس، قطعاً مفید خواهد بود.

    لازم به ذکر است که امکان دریافت مشورت، برای همۀ کمیسیون­‌ها نیز فراهم شده است. در سطح ارتباط مؤثر با کسب‌وکار‌ها و فعالان اقتصادی، به‌منظور تأمین شرایط هرچه مساعدتر برای مشارکت و مسئولیت­‌پذیری بخش غیردولتی در فعالیّت­‌های اقتصادی، قانون­گذار این اختیار را به کمیسیون­‌های مجلس داده است که در بررسی لوایح و طرح­‌های اقتصادی نظر مشورتی از فعالان اقتصادی دریافت کند.

    ۲-دولت

    تمامی کمیسیون­‌ها، هیأت­‌ها، شورا‌ها و ستاد‌های تصمیم­‌گیری در دولت، به­منظور تأمین شرایط هرچه مساعدتر برای مشارکت و مسئولیت­‌پذیری بخش غیردولتی در فعالیّت­‌های اقتصادی، مجاز به استفاده از نظر فعالان اقتصادی در اخذ تصمیمات اقتصادی خود می‌­باشند؛ لیکن درمواردی، مشورت توسط دولت و دستگاه‌­های اجرایی با فعالان اقتصادی، با توجّه به فواید شمرده شده، الزام شده است.

    این مسئله که خود راهبردی برای پذیرش مقررات و تضمین اجرای آن توسط فعالان اقتصادی است، در کشور‌های متعددی سابقۀ استفاده دارد. از این­‌رو، درست است که مشورت همواره به­ صورت غیررسمی در دولت وجود داشته است؛ لکن رسمی شدن مشورت در سطوح مختلف با فعالان حوزۀ کسب‌وکار به­ موجب قوانین مختلف، نقص در قوانین و مقررات و تضییع حقوق صاحبان کسب‌وکار‌ها را به حداقل رسانده و در راستای سیاست­‌های بهبود محیط کسب‌وکار، عملی مؤثر خواهد بود که امروزه باتوجّه به اقدامات جهت بهبود محیط کسب‌وکار و ارتقای رتبۀ ایران در شاخص­‌های بین­‌المللی، این مسئلۀ اهمیّتی بیش از پیش پیدا کرده است.

    مع‌­الوصف، دولت در تمامی مراحل بررسی موضوعات مربوط به کسب‌وکار برای اصلاح و تدوین مقررات و آیین­‌نامه‌­ها، مکلف به دریافت نظر کتبی اتاق­‌ها و آن دسته از تشکل­‌های ذی­‌ربطی که عضو اتاق­‌ها نمی­‌باشند، اعم از کارفرمایی و کارگری، و بررسی آن­ها می­‌باشد؛ لکن دعوت افراد مذکور و حضور آن­ها در جلسات تصمیم­‌گیری به اختیار خود دولت است که درصورت صلاح­دید از این افراد دعوت به ­عمل آورد. هم­چنین، مطابق تصریح قانون­گذار در تکمیل این امر، کلیۀ دستگاه­‌های اجرایی نیز در هنگام تدوین یا اصلاح مقررات، بخش­نامه­‌ها و رویه­‌های اجرائی مربوط به مسائل اقتصادی، مکلف به استعلام نظر تشکل­‌های اقتصادی ذی­ربط و مورد توجّه قرار دادن آن می­‌باشند.

    النهایه، در مقام ضمانت اجرا، قانون­گذار دو تکلیف معین نموده ­است که نشان­‌دهندۀ آن خواهد بود که دستگاه­‌ها به تکلیف خود عمل کرده­اند یا خیر:

    اوّل؛ مادۀ (۲) آیین­‌نامۀ لزوم ثبت و اطلاع‌­رسانی مقررات در پایگاه اطلاعات قوانین و مقررات مرتبط با محیط کسب‌وکار، در مواردی­که دستگاه­‌های اجرایی مقرره­ای برای مراجع درنظر داشته باشند را، مکلف به آن کرده است که پیشنهاد خود را همراه با اسناد پشتیبان، قوانین و مقررات مرتبط، آثار وضع مصوبه بر مقررات، نظرات دریافتی از تشکل­‌های اقتصادی ذی­ربط و گزارش توجیهی پذیرش یا رد آن­ها را را در قالب دستورالعمل ابلاغی توسط معاونت حقوقی رئیس جمهور به مراجع تصمیم­ گیرنده ارسال نماید؛ و دوم؛ تمامی دستگاه­‌های اجرایی مکلف شده­‌اند به همراه پیشنهاد مقررات و رویه­‌ها، نظرات دریافتی از تشکل­‌های ذی­ربط و گزارش توجیهی پذیرش یا رد آن­ها را به مرجع تصمیم­ گیرنده ارسال کنند.

    ضمائم:

    ۱- مادۀ (۱۴۳) (اصلاحی ۰۴/۱۱/۱۳۹۴) قانون آیین­نامۀ داخلی مجلس شورای اسلامی.

    ۲-مادۀ (۹۱) قانون اجرای سیاست­های کلّی اصل چهل و چهارم قانون اساسی مصوب ۰۸/۱۱/۱۳۸۶.

    ۳-مادۀ (۲) قانون بهبود محیط کسب­وکار.

    ۴-مادۀ (۳) قانون بهبود محیط کسب­وکار.

    ۵-مادۀ (۲) آیین­نامۀ لزوم ثبت و اطلاع­رسانی مقررات در پایگاه اطلاعات قوانین و مقررات مرتبط با محیط کسب‌وکار.

    انتهای پیام/

    4.5/5 - (42 امتیاز)

    نویسنده: محمدعارف قلی‌پور

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *