گروه باشگاه وکلای جوان– ناهید دهقانی شهرابی وکیل پایه یک دادگستری؛ مفهوم جرایم بین المللی در قانون بین الملل نسبتا جدید است که از زمان جنگ جهانی دوم همواره مورد بحث و اختلاف نظر بوده است.
موافقان و مخالفان لزوم مشروعیت و نحوه اعمال مداخله ی نظامی با هدف حمایت از انسانها وجو داشته است.
این اختلاف منجر به این شده مجمع عمومی و دبیر کل وقت سازمان ملل در سال ٢٠٠٠ از جامعه جهانی خواست تا یک بار و برای همیشه یک راه حل برای این چالش پیدا کند و در باسخ به این درخواست بود دکترین مسولیت حمایت مطرح شد و در اجلاس سران کشورها در سال ٢٠٠۵ مورد پذیرش رهبران قرار گرفت.
اما ماهیت مسولیت حمایت و تعهدات جامعه جهانی و به خصوص شورای امنیت در راستای این دکترین چه می باشد و چگونه می توان در زمان نا کار آمدی شورا به این دکترین متوسل شد.
مسولیت حمایت در واقع پذیرش تعهد و وظیفه حمایت از انسانها در برابر ۴ جرم نسل کشی ، جنایت جنگی ،جنایت علیه بشریت و پاک سازی قومی می باشد.
وظیفه ی مسولیت حمایت در وهله ی اول به عهده کشور حاکم و در زمان ناتوانی یا عدم تمایل کشور بر عهده جامعه بین الملل است.
البته در این میان جامعه جهانی اجرای این مسولیت تنها از طریق شورای امنیت مشروع می داند.
بی تردید یکجانبه گرایی و آمریکا سازی حقوق بین الملل مهم ترین تهدید و چالش برای ایفای دکترین مسولیت حمایت در موضوع غزه می باشد تحمیل الگوی حاکمیتی دولت ایالات متحده بر قواعد حقوقی و رویه عملکرد سازمان بین المللی در جهت تقویت منافع رژیم اسرائیل باعث شده موضوع گیری آمریکا در برابر مفهوم حقوق بشر در غزه همراه با ریاکاری باشد.
با توجه به نفوذ اسرایئل در نهاد های بین المللی در سطح بالا و حمایت کامل آمریکا تنها راه حل برای اتمام این بحران بایستی از فشار افکار عمومی در آستانه ریاست جمهوری و دادن هزینه سنگین برای دفاع از رژیم نسل کش همگی از عواملی هستند که می تواند حمایت آمریکا از رژیم کمرنگ کرده و راه را برای اجبار اسرائیل به تمکین در برابر قواعد بین الملل باز کند.
انتهای پیام/
دیدگاهتان را بنویسید